lördag 25 januari 2014

Raglan uppifrån och ner


 Har testat att sticka en raglantröja uppifrån och ner och det ger mersmak. Idén  kommer från KnitItNow´s Top-down-raglan. Jag har inte sett hela instruktionen, bara den korta gratisversionen nedan, men det räckte för att klura ut hur jag skulle sticka den här lilla grå ulltröjan.  Särskilt trevlig blev den runt halsringningen, där hela projektet alltså startar. Gillar också att man stickar ihop raglansömmarna samtidigt som man stickar ärmarna. Detta förfaringssätt lämnar visserligen en liten hålrand efter sig, men den ser rätt trevlig ut den också. Kvar blir väldigt lite monterngsarbete, skönt.

Nu har jag lust att sticka den i vuxen version och kanske med mönster!

Senare versioner av tröjor stickade topdown finns här och här och här.




onsdag 22 januari 2014

Benvärmare med prickar




Benvärmare i merinoull med prickar i lin som poppar ut lite från den släta ytan  får  komplettera  nya kängorna från England och handskarna från  rean.  Redo för några månaders vinter till då.



Sex varv extra i prickarna denna gång, lättstickat som bara den, om man har färgväxlare vill säga...

lördag 18 januari 2014

Fler experiment med pluppar / prickar






 Hur många extra varv på ett utvalt antal nålar i skipteknik  klarar stickmaskinen av innan man börjar tappa maskor?
Nu kör jag på SilverReed 840, som enligt mitt experiment klarar max tio varv (provlappen med blå prickar på grå botten). Vill man ta det säkra för det osäkra bör man nöja sig med åtta extra varv (blå prickar mot gröngul botten) eller lite försiktigt hålla sig till blott fyra varv (rosa prickat mot oblekt)
Mönsterrapporten längst ner visar hur jag programmerat för åtta extra varv över två utvalda nålar med fem nålars mellanrum. Något att testa för nördar som jag......




söndag 12 januari 2014

"Pluppar" på maskin






Arantröjan i förra inlägget ledde in mig på spåret att sticka pluppar, bubblor, bulor, vad man nu ska kalla dem.  På maskin inbjuder sådana experiment som vanligt på sina alldeles särskilda begränsningar och möjligheter.  I exemplen ovan har jag testat att sticka pluppar över fem nålar. Detta fungerar både för hand genom att ställa övriga nålar i viloläge och bara sticka över de fem nålarna i cirka tio extra varv eller genom att man ställer maskinen på skip/slipstich och programmerar enligt diagrammet. En begränsning är att man bara kan sticka en vertikal rad pluppar om man ska undvika långa flottningar.

I de nedre exemplen har jag kört mindre mellanrum, tillåtit flottningar och även bytt garn när jag kommit till plupparna, som här bara är över fyra extra varv. Detta ger en mer småprickig effekt som blir särskilt trevlig om man kör med ull i bottenfärgen och ett garn som inte filtar i prickfärgen och filtar det hela lätt efteråt.



torsdag 2 januari 2014

Aran










 Man väntar sig inte sol på en resa till Storbritannien mitt i vintern, men den turen hade dottern och jag  under vårt besök där under mellandagarna och nyår.  Bilderna ovan är från Manchester och Liverpool.

Jag hade också bespetsat mig på att handla garn, men det gick sämre. Den enda garnbutik jag hittade , Purl City Yarns i Manchester,  öppnade inte förrän fem minuter innan det var dags att rusa till tåget.

 Dottern hade som vanligt ögonen med sig och shoppade vintage, en riktigt vacker handstickad Arantröja med särskilt fina och markerade "pluppar" som jag noggrant har studerat och nu tänker rekonstruera, kanske till och med på maskin. Dock tänker jag strunta i de krångliga flätorna.