tisdag 25 februari 2014

Värnamo Textilakademi


 Tillväxten av blivande stickmaskinsentusiaster är god även detta år, kan jag konstatera. Det har blivit lite av en tradition att jag åker hit till Värnamo folkhögskola och håller stickmaskinskurs så här års.

Eleverna är många , tre grupper med åtta i varje, och stickmaskinerna blott fem, så oftast blir det två på varje maskin.  Det löser de med strålande samarbetsförmåga.   Bland annat har det producerats många  meter halsduk, halvfärdiga tröjor och oräkneliga provlappar i möjliga och omöjliga garner.






lördag 22 februari 2014

Ny "frill"



Det lönar sig nästan alltid att göra om och göra bättre. Med längre och smalare "frill" eller volang så känns den här toppen färdig och bärbar.
Modellen har jag gjort i DesignaKnit8, i avdelningen för egen design "Original Pattern drafting".  Skärmklippet nedan visar hur toppen ser ut på designstadiet, utan kanter och volang. 
 Börjar så här två år efter att jag skaffade programmet  känna mig hemmastadd i alla dess avdelningar vill inte vara utan någon av dem. 




torsdag 20 februari 2014

Med eller utan krås?


För att få användning för den spiralformade volangen från förra inlägget har jag stickat en liten topp i syrenlila och svart. Den blev helt ok, men när det kommer till volangen, som är löst påsydd här, är jag tveksam. 

"Ska du ha det där kråset på? Mina tankar går osökt till en kalkon" löd makens spontana kommentar.
Så, jag vet inte. Kanske om jag orkar sticka en lite smalare men längre volang? Eller ingen, det känns nog tryggast.

Lilla mönstret, i lite annan färgversion nedan, är jag i alla fall nöjd med. Små, små mönster är alltid trevliga och oförargliga. 


lördag 15 februari 2014

Spiral


Det är inte första gången jag stickar en volang med hjälp av förkortade varv, men första gången som stickmaskinen gör det alldeles automatiskt åt mig. Skip-teknik, denna ljuvliga metod, kan användas här,  varför har det inte fallit mig in förrän nu?
Volanger kan ju se ut lite hur som helst, denna bildar en spiral om man håller upp den i en ände. För hand går de till så här;  man lägger upp ett antal maskor (här 24 stycken) och stickar några varv, minskar i ena sidan varje varv tills  en nål är i arbete. Sedan skjuter man alla nålar i arbetsläge och börjar om igen. Helt för hand eller automatiskt gör ingen skillnad i resultatet.




 Diagrammet ovan visar den automatiska varianten som även kan användas till hålkort. Lilla vågsymbolen betyder en överhoppad maska. Maskinen ställs alltså på skip om det ska ske automatiskt. Själv struntar jag i att lägga garnet runt nålen intill i vändningarna, så det bildas en liten hålrand här. 

söndag 9 februari 2014

Uppifrån och ner i vuxenmodell



 Nu håller jag på med en vuxenvariant i lin av tröjan i inlägget "Raglan uppifrån och ner" ,  denna har dessutom  mönster nertill. Halsringningen är jag inte riktigt nöjd med än, ska testa att virka runt den  för att få ihop den lite, kanske får bli lite blått där också.

söndag 2 februari 2014

pricklek



Lite lek med prickar piggar upp den grå söndagen. Leka och experimentera gillar jag, av just detta kommer det nog aldrig att bli något ordentligt, men man vet aldrig, snart är det vår!