tisdag 29 mars 2011

Värnamo textilakademi







Den här veckan har jag den stora äran att få vara gästlärare i maskinstickning på Värnamo folkhögskola. Oj vilken fart eleverna har fått upp efter bara några timmars träning. Jättekul!


torsdag 24 mars 2011

Shibori


Nu har min dotter Sara gått igång på grovstickningsmaskinen, och så filtar hon resultatet med Shibori-teknik (förmål; här burklock och glaskulor, knyts in i stickningen innan den filtas i maskin). Måste erkänna att hon tagit tekniken till en annan nivå än vad jag själv har lyckats med. Det har också Carla Yeung och Jeung Hwa Park gjort - blir inspirerad och glad när jag ser deras alster.

Här under ett av Saras projekt innan filtning.

söndag 20 mars 2011

Mamelucker



I det här vintriga landskapet ser min mamelucker ganska grova ut, men de är mer passande för varmt klimat. Jag har sytt överdelen av gardintyg i lin. Runt benen har jag sen virkat en kant som jag fäst den stickade avslutningen på. Längst ner sitter en tvinnad snodd som kan dras åt nedanför knät.

lördag 19 mars 2011

engångs-omlott



Nu har jag testat att sticka en omlottkofta med lingarn 16/2på grov stickmaskin, riktigt tunn och trevligt krispig blev den. Men efter att ha haft den en dag på jobbet inser jag hur opraktiskt det är med så glest stickat material, den nästan ropar efter att fastna i omgivningen. Vilket jag gjorde upprepade gånger- fick sitta och försöka dra lösa garnöglor på plats, i och för sig trevligt pyssel, men kan bli tröttsamt i längden. Låter man bli så riskerar man att repas upp lite i taget - kanske ett intressant experiment det också. Eller så är det en engångskofta. Snabbt gick det i alla fall att sticka den.

måndag 14 mars 2011

Kjol



med klänningar på, en av många stickade kjolar. Det är lättare att bära stora mönster en bit från ansiktet tycker jag.

lördag 12 mars 2011

Medelhavsmuseét inspirerar



Vad finns i det fina paketet som någon lindade in för över 2000 år sen? Vet inte, men inspirerande är det att se och fantisera kring de människor som lade ner sådan omsorg på att konstfärdigt linda in även katterna nedan. I Egyptiska rummen på Medelhavsmuséet i Stockholm finns de att se.

söndag 6 mars 2011

Grönt


Ögat längtar efter grönt så jag stickar det. Först en kjol och nu den här korta toppen, lite kortare fram än bak ville jag ha den.
Använde det lilla "plating" tillbehöret som finns till min stickmaskin för att få garnet att lägga sig så att avigan och rätan blir olikfärgade.

torsdag 3 mars 2011

Äntligen



Min lilla stickplats får ljus från ett takfönster. Hela vintern har det varit täckt av snö och ständig skymning har vilat över stickmaskinen. Äntligen kan jag sticka i dagsljus!
I stickmaskinen sitter en vårgrön kjol, som jag har tänkt hinna sticka klart och montera i helgen.