Sidor

tisdag 21 maj 2013

Så här gör jag skip och tuckmönster


När jag skapar  tvåfärgade skip-och tuckmönster i DesignaKnit gör jag så här;

  • Öppnar en ny tom mönsterrapport i programmets avdelning"stitch designer". Rutnätet ska bestå av ett jämt antal rutor på höjden,  för övrigt spelar storleken ingen roll. Lättast är det att hantera ett ganska litet format  till att börja med, som  här 12x12. 


  • Fyller i varannan rad med en färg som avviker från bottenfärgen. Både tvåfärgstuck och skip bygger på att man stickar två varv med varje färg och det ser man lättast om man markerar så här från början.( Brukar spara en sådan här  randig rapport för att kunna plocka fram när jag vill skapa ett nytt mönster i samma storlek)




  •  Klickar i de rutor som ska ha en avvikande färg på varje rad. Det vill säga ; på de svarta raderna vita rutor och på de vita raderna svarta rutor. Om det ska bli tuck får det bara vara en avvikande ruta i rad, men om det ska bli  ett skipmönster kan det vara flera. I mitt ovanstående exempel har jag hållit mig till bara en ruta i rad, så det här mönstret kommer att funka för både skip och tuck.



  • Fyller i symbolen för överhoppade maskor i de "avvikande " rutorna på varje rad. Det är den här manövern som gör att stickmaskinen kommer att veta vilka nålar som ska hoppas över. Färgerna kommer den inte att känna av, så färgbytena får man hålla koll på själv.


  • Nu är det dags att fördubbla mönstret, för det ska ju stickas två varv i taget av varje färg. Detta görs enkelt genom att man väljer "variationer" och dubblerar mönstret på höjden. (funkar likadant på hålkortsmaskin, där det finns en utdragen pil som ger samma effekt).   


  • Under tiden jag skapar mönstret brukar jag då och då kolla hur det tar sig ut när det är flera rapporter stort (genom att ändra antalet "repeats")
  • Nu är mönstret färdigt för användning! Innan jag sparar ser jag till att "Method of knitting" är inställd på "Right side facing texture" så att sticksättet  blir det rätta.


Så här ser provlappen med mönstret ut. Baksidan är fin och fri från långa flotteringar.

 Jag tänker mig att man kan använda det här tillvägagångssättet även när man skapar mönster för hålkort eller om man har ett annat dataprogram. Papper med rutmönster funkar i brist på dator. Men sedan jag skaffade en elektronisk maskin med det här stickprogrammet till så kan jag skapa nya mönster på  några minuter.........

6 kommentarer:

  1. Så fantastiskt bra att du beskriver, har aldrig begripit mig på det där...måste hitta lite ledig tid att testa.

    Ha det gott!

    SvaraRadera
  2. TACK för en beskrivning - jag håller just på att försöka förstå det där med tuck-mönser i DAK-8. Nu fick jag bra hjälp!
    marie

    SvaraRadera
  3. Lycka till Linda och Marie! Beskrivningen funkar för mig - men den följer inte instruktionsboken. Hör gärna av er om det är något som verkar konstigt, eller om ni hittar ännu bättre sätt.
    Till exempel hur man ska få programmet att tala om när det är dags att byta färg?

    SvaraRadera
  4. Tack! Nu har jag fått litet insikt i hur man gör. Ska bli spännande att träna! Har tänkt prova din "vågiga" poncho. Så är jag intresserad av barnkoftan i två färger och delstickat.
    Maud

    SvaraRadera
  5. Jag håller på att träna på din metod att rita slip.
    Mycket spännande och kul, MEN hur gör du för att fördubbla antalet varv?
    Maud

    SvaraRadera
  6. Hej Maud! För att fördubbla mönstret i Dak går man in på variationer i menyraden och väljer symbolen som fördubblar mönstret i höjdled. Tror symbolen ser ut som typ en utdragen anka.Lycka till!

    SvaraRadera