fredag 30 december 2016

Rostbrun


 Delikata textila fibrer är det i den här tröjan; merinoull, silke och lin. Den är stickad i sidled, teknik skip/slipstitch, därmed fri från långa trådar på avigan.
 Mönstret framträder inte så distinkt som jag tänkte mig från början, men nu vet jag inte om det är en nackdel - trivs bäst i lite grådaskiga kläder som står emot fläckar och stänk. Modellen blev ok i passform, trekvartsärm som sluter tätt kring armen, en fördel när man inte vill ha löst material slängande runt handlederna. Resåren nedtill är stickad sist och inte monterad i sidorna,  håller in vidden men faller fritt.









onsdag 21 december 2016

Provdocka i halvformat



Årets julklapp till mig själv är en provdocka i halvformat. Den är nätt och behändig och tar knappt någon plats på skrivbordet där jag håller till med min stickmaskin. De flesta som stickar och syr så mycket som jag gör håller sig nog med en i helformat men det har alltid tyckts mig onödigt (kan ju prova på mig själv) eller kanske främst allt för platskrävande. Den här lilla går bra att drapera stickprover och testa modeller på innan man gör slag i saken och påbörjar riktiga projekt. Jag lärde mig att gilla formatet och själva utformningen av dockan under sommarens kurs i drapering på Stenebyskolan. Dockan kostar cirka 900 kr och går att beställa hos Bergman- Johansson



 Stickprovet jag testar här är ett försök att efterlikna ett mönster jag sett på en facebooksida; Strickmaschine-Unterricht.


onsdag 7 december 2016

Hängslebyxor


Nu efterfrågas hängslebyxor med korta ben av de unga med småbarn. De ska vara i gammeldags modell och användas året runt med strumpbyxor under när det är lite kyligare. Roligt uppdrag för mig! Dessa är tänkta till småbarn som är såpass stora att de står på benen, och både till både flickor och pojkar. 

Jag har passat på att använda dubbelbädden och det trevliga mönstret med tuck och ribb (som beskrivs närmare här). Hängslen dubbelstickade jag med cirka 14 nålar på båda bäddarna och maskinen inställd på jacquard. De blev stadiga och platta och töjer sig minimalt på längden. 
Jag har använt merinoull och lin ihop, blev kanske lite väl flammigt, men det stör inte så värst. Jag är nöjd med modellen och längtar efter att få prova på en liten parvel.