fredag 22 februari 2013

Enkel vante Idag har jag ägnat mig åt att försöka ta fram en prototyp till en superenkel vante. Nästa vecka ska jag hålla kurs i maskinstickning på en folkhögskola. Förra gången jag höll kursen frågade eleverna efter beskrivning till just vantar, men då saknade jag en enkel och lättfattlig som nybörjare kan klara.
Dagens vante fick bli i två varianter. Båda är lika nertill; enkel fast uppläggning utan krusiduller. Delstickad tumme som sys ihop i sidorna.  Det är bara toppen på vanten som skiljer sig åt lite.
På vanten ovan har jag stickat toppen på varannan nål, så att alla återstående maskor bara kan dras ihop på slutet. En väldigt enkel hopsnörpt topp alltså. Blev ok, men blir kanske lite gles att bära  i blåsigt väder.

Vanten nedan är alltså lika fram till ihoptagningen i toppen. Här stickade jag varje halva  för sig med intagningar i sidorna. Tycker nog att den blev snyggast. Lite mer tidskrävande bara. Men ändå tillräckligt enkel för att man ska klara den utan så mycket erfarenhet.

Topp med förkortade varv som hälen på en socka är kanske vanligast när man stickar vantar på stickmaskin. Men maskstygn är lite riskabelt att ge sig på tycker till och med jag som är erfaren. Så jag nöjer mig med de här.
Nu återstår bara att få ner exakt hur man gör i skrift.....

Hoppas det funkar ; länk till PDF här.
4 kommentarer:

 1. Snygga! Vad tror du om vantar stickade från sida till sida, det borde väl funka?

  SvaraRadera
 2. Jo- det är en god idé - men hur gör man tummen? Vill ju helst att allt ska gå att sticka i ett svep.

  SvaraRadera
 3. Den där glesa toppen måste väl fungera om man gör jättestora vantar och tovar i maskin eller torktumlare.

  SvaraRadera
 4. Absolut Bibbi! Själv tänkte jag ha vanten med gles topp som innervante i den andra. Maskinstickade vantar gör sig bra dubbla. Dessutom ser det snyggt ut när kanten nertill blir dubbel.

  SvaraRadera