söndag 11 augusti 2013

Kofta på tvären
 Jag håller på att testa mig fram till en bra modell på en tröja eller kofta som kan stickas på tvären och inte har så många sömmar. På tork ovan hänger  fram och bakstycket som är gjorda  i ett.  Ärmarna stickas sedan på uppifrån och ner.


Färdig ser test-tröjan ut så här. Framstyckena är sneddade så att den är lite kortare mitt fram, för att undvika hängiga snibbar. Nålar i viloläge ger en tvärrandig effekt som förutom att det är snyggt förenklar monteringen.

Framstyckena går omlott rejält. Här ska jag hitta på ett bra sätt att sätta några knappar med öglor så att den går att bäras stängd om man så vill. Den har ingen halsringning alls, men det ska jag nog göra på nästa variant av modellen. Det är roligt att få med lite mönster så det fick bli ett ett parti med "lilla slingan" över bakstycket. Men det är  skönt att slippa mönster över hela plagget  kan jag tycka ibland.I  varje sida en  kil i förkortade varv för att få lite lätt utställd effekt. Som helhet nöjd med tröjan som den blev även om jag ska ändra modellen lite när jag stickar nästa.
 Garnet jag har använt är en blandning av lin och bomull.

5 kommentarer:

 1. Gillar verkligen "Lilla Slingan"!

  Börjar förstå att jag inget kan om mönsterkonstruktion, eller ska jag säga plaggkonstruktion. Har gått från att inte ens veta om det, till att förstå att jag inget kan, så det är ju progress i alla fall... ;-) Och vad jag vill komma fram till med detta resonemang, är att jag inte riktigt kan se för mig hur den ser ut på - kan du inte lägga till en bild med koftan på? :-)

  Ha det gott! /Blenda

  SvaraRadera
 2. Vilken bra modell. Om du stickar ärmarna uppifrånochner på den här modellen, måste det väl bli en söm mitt på utsidan av ärmen?

  SvaraRadera
 3. Tack alla tre!
  Blenda; nästa variant på modellen har fotograferats med en människa i - kommer snart!
  Bibbi; din fundering är helt logisk. Men jag har löst det genom att bara maska på halva sidan vid axeln, resten lägger jag upp nytt . Då hamnar sömmen sedan under ärmen.

  SvaraRadera
 4. Thank you for such a great blog! I have just acquired an old, but still functional, Toyota knitting machine. I have been playing around with ideas for sideways cardigans and, whist looking for inspiration on that subject, came across your site.

  You have made some very lovely garments, and given me the confidence to try out my ideas.

  SvaraRadera