lördag 13 december 2014

Stickmaskins-klappar


 I helgen beställde jag julklappar till mig själv på nätet; en garter bar från Hongkong och den nyutkomna "HAND KNITS BY MACHINE" från USA. Hade föga förhoppningar att någon av dem skulle hinna fram innan jul, men redan i onsdags, tre dagar efter beställningen så kom båda. Jag blev glatt förvånad, annars brukar leveranser minsann ta tid om det så bara är inom landet.

Jag har inte haft någon garter bar innan. Denna är nog lite väl enkel inser jag redan. Ta av maskor från maskinen och göra minskningar mitt i begriper jag mig på. Men vända och hänga på igen med rätan mot mig, nej- det får jag inte till. Undrar om den ens är gjord för det?

Boken däremot är jag mycket nöjd med. Jag har inte många böcker om maskinstickning och inte heller någon av Susan Guagliumi, som jag vet har gett ut flera tidigare.  Har alltså inte så mycket att jämföra med, men jag gillar denna. Den är späckad med teknik;  många varianter på samma moment, och vad det leder till för resultat om man gör på det ena eller andra sättet. Många jämförelser med hur samma typ av stickning ser ut när man gör den för hand, hela tiden med siktet inställt på att få det maskinstickade att se handstickat ut i detaljerna.  Roliga udda tekniker, som till exempel näverstickning eller popcornstickning, finns det också gott om beskrivningar till.  Anslaget är rakt igenom sympatiskt och språket lätt att förstå om man känner till de vanligaste termerna i maskinstickning på engelska. Inga modeller eller mönster finns med, men det är jag inte heller ute efter.
Enda invändningen jag har är att provlapparna på bilderna genomgående är i en blå färg med liten kontrast, vilket gör att det är svårt att se strukturen i stickningen. Men i sin helhet alltså en mycket bra stickmaskinsbok med, som Susan Guagliumi själv uttrycker det "things your manuals should explain but seldom do"

1 kommentar:

  1. hi,
    i ♥ my garter bar learned the tricks with a diana sullivan video. highly recommend it.
    thanks for the review on the book, was thinking about getting it.

    SvaraRadera