fredag 2 februari 2018

Fyra mössor
Mössor som sluter tätt och inte bildar knölar när man bär dem under hjälm, så lyder beställningen från dottern. Jag passar på att testa fyra olika modeller; Mössa 1, överst till vänster är lätt att sticka; upplägg med 2x2 ribb. Sticka ett antal varv ribb, sedan lika många varv slätstickning innan avmaskning, som jag på denna har gjort för hand. Blir lite bylsig uppepå kan jag tycka.

Mössa 2,  överst till höger på översta bilden. Här har jag använt en klassisk modell som börjar med 2x2 ribb, där jag också lagt till en rand efter ett tiotal varv. Slätstickning ungefär lika många varv som ribben, sedan uppdelning i fyra sektioner som jag har avmaskat var för sig så att det bildas fyra toppar. Blir en del monteringsarbete när topparna ska sys ihop, annars är detta en trevlig modell. 

 Mössa 3, översta bilden nederst till vänster. Till denna har jag använt en rapport med förkortade varv och lagt till några insnitt som minskar vidden nertill, stickad automatiskt med inställning skip/part. Jag har bytt färg efter varje rapport så här syns konstruktionen tydligt. Hela är alltså stickad på snedden. Den här mössan är klar när sidsömmen är monterad, och går snabbast att sticka av modellerna.

Mössa 4, nederst till höger. Här har jag stickat toppen med förkortade varv enligt diagrammet, precis som på randiga mössan men med en smalare rapport. 
Resåren är stickade sist, med maskor som jag plockat på från kanten. Bra passform men lite omständig att sticka.

Jag har använt merinoull/silke (oblekt) och bara merinoull (svart). Nu ska mössorna testas i praktiken så får det visa sig vilken modell som blir vinnare i långa loppet.


3 kommentarer:

  1. Vad spännande. Jag tycker det är så himla svårt att få en mössa precis lagom. Den får inte sitta för tight, för då pluppar den upp på skallen och den får inte sitta för löst, för då far den runt, runt. Det ska bli kul att höra vilken mössa, som blir favoriten.

    SvaraRadera
  2. Fast mitt problem spelar ju ingen roll i det här fallet förstås. :)

    SvaraRadera
  3. Alltid trevligt med dina kommentarer Bibbi! Håller med om att det är svårt att få mössor att passa, både de man köper och de man stickar!

    SvaraRadera