onsdag 17 februari 2021

Handmanipulerad platin
 Trevar mig fram på okänd mark med den här tekniken, platinstickning på dubbelbädd med handmanipulerade förflyttningar av maskor. 
I korthet gör jag så här; startar med två olikfärgade tunna garner i samma garnledare och gör en vanlig uppläggning till 1 x1 resår på dubbelbädd. Efter några varv flyttar jag över det ena garnet till garnföraren för platinstickning (på bilderna ovan kan man se skillnaden beroende på vilken färg som hamnar mot avigsidan) och skjuter samtidigt alla nålar på resårbädden i arbetsläge. På huvudbädden är fortfarande bara varannan nål i arbete. Jag byter också till inställning H på resårbädden, så att nålarna inte krockar. Efter 6 varv med den här uppställningen flyttar jag slumpmässigt maskor från några av nålarna i arbete på huvudbädden.  Till exempel flyttar jag ihop eller isär några maskor, flyttar någon eller några i sidled. Dessa förflyttningar gör jag slumpmässigt och fortsätter att göra så vart 6:e varv under den fortsatta stickningen.
 Det går förstås att flytta maskor mer planerat så att det bildas ett regelbundet mönster, men det har jag inte gjort här. Eftersom resårbädden skymmer de förflyttningar man gör efter några varv så behövs det mer ordning och reda på stickerskan om det ska bli ett upprepat mönster. Jag kan uppskatta det oregelbundna och låta det räcka så länge. Tekniken är relativt långsam och kontemplativ, något jag också kan uppskatta som omväxling. 
3 kommentarer:

 1. This is beautiful. I don't understand much swedish, but the result is really nice looking.

  SvaraRadera
 2. Hej! Jag har stött på ditt fantastiskt fina kvinnomönster och stickar just nu en cowl med en modifierad version av det. Jag har angett din URL som källa, men undrar om du kanske finns på Instagram så jag kan tagga dig bättre?
  Själv heter jag @thallind på insta.

  SvaraRadera
 3. this is awesome. i can see it in one of those metal covered yarns.

  SvaraRadera