fredag 12 april 2013

Atkinsons dithering


 Nu har jag testat en gammal, men för mig tidigare okänd metod; Atkinssons dithering. Det är en onlinetjänst där gråskalan i ett fotografi, som man laddar upp, på ett ögonblick blir ett intrikat prickmönster. Inte det enda sättet att rastrera (som jag tror är ungefär vad det handlar om). Man kan få till det på liknande sätt i till exempel Photoshop. Vägledning har jag hittat här på Alessandrinas blogg.

Jag är alltså ute efter att få en bild  i stickbart format, det vill säga inte bredare än 200 pixlar (maskor) som stickmaskinen har.
Annars när man bara lägger in ett foto direkt i Designaknit så förvandlar programmet den till stickbar variant med stora enfärgade ytor. Det blir väldigt svårstickat eftersom det blir så långa flotteringar- ni har hört det förut- och trasseltjafs på baksidan. Med den här metoden får man betydligt mindre av det eländet.

Gillar det lite slingriga prickmönstret på nära håll och när man kommer en bit ifrån blir det en mjukhet i gråskalan som är behaglig , mer likt originalbilden helt enkelt.På bilden yngsta dottern, fotograferad under en skogspromenad förra sommaren. Den färdiga stickningen har jag stärkt med en skvätt trälim utblandat med mycket vatten.

Ganska stor blev den, här på väggen i mitt lilla stickrum.

4 kommentarer:

 1. Wow! Häftigt, mycket bättre än designaknit-mönstren. Undrar hur det ser ut när bilden har mer kontrast?

  SvaraRadera
 2. Har testat att öka kontrasten i Photoshop först , men då blir det uträtta partier. Som alltid får man hålla sig till medelvägen.

  SvaraRadera
 3. Har du sett strikketingene til http://andrewsalomone.com/blog/? Ta en titt der! Der er det gjort noe med en gammel Brother strikkemaskin. Dette her må jeg prøve! DK er ikke på langt nær så bra! Takk for tips! Synnøve fra Norge

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejhej Synnöve! Ja, jag har sett sidan du tipsar om. Tror att han använder en liknande metod för bildbearbetning, men en annan stickmaskin. Har sett att det finns beskrivningar på hur man"hackar" en gammal brothermaskin. Själv skulle jag inte fixa det....
   Lycka till med ditt stickande !

   Radera