måndag 19 januari 2015

Klassisk kofta


I min garderob finns det väldigt mycket stickat men inte alltid just det jag vill ha på mig. Vad saknar jag oftast? Jo, KOFTOR! I år är ambitionen att råda bot på detta.
 Först ut är en klassisk raglankofta i turkosblått, en tråd lin och en tråd enkeltråd ull ihop. Stickad nerifrån och upp och ordentligt uträknad i förväg för att slippa chansningar efter vägen. Men, det blir alltför tråkigt att sticka helt utan utsmyckningar, så det fick bli hålränder av enklast möjliga slag, längs knäppkanterna och mitt på ärmen, plockat för hand. Jag lade också ner extra pyssel på intagningarna för raglan för att få fina maskor där, lättare att sy ihop snyggt då.
Resultatet är jag nöjd med. Tror att denna kan bli en långkörare i garderoben, om den inte försvinner iväg till bättre behövande döttrar innan jag hinner blinka förstås.

 Knapphällorna har jag sytt för hand, enligt klassisk metod som sitter i ryggmärgen sedan syslöjden.5 kommentarer:

 1. Så vackra saker du gör,

  SvaraRadera
 2. Anonym: Ulla Britt Robertsson ,

  SvaraRadera
 3. Det där kan jag tänka mej blir en favorit. Men hur funkar tvättningen med en tråd ull och en tråd lin?

  SvaraRadera
 4. Åh Pamela, den där var väldigt vacker, Jag gillar verkligen det där enkla med en finess som hålen, det gör hela koftan. Måste bara få fråga - nertill, har du gjort tex två, hoppa över en, två hoppa osv för vad jag kan se är det väl inte ren resår... Har just sålt min resårbädd för jag vill in på så många andra sätt att göra kanterna på...

  SvaraRadera
 5. Tack kära vänner!
  Bibbi; jag stickar ofta i kombinationen ull/lin och tvättar som ull. Jag brukar tvätta för hand, krama ur i handduk och sedan hänga upp på tork. Linet stadgar till ullen så att plagget håller formen.
  Eva; alldeles riktigt observerat; överhoppade nålar nertill och runt halsen. Tre i arbete mellan varje överhoppad nertill. Jag gillar inte heller att koppla på resårtillsatsen så jag hittar helst genvägar förbi!...

  SvaraRadera