lördag 30 mars 2013

Knittax
Min första stickmaskin var av märket Knittax (dock inte fullt så gammal som den i filmen)
Jag skaffade den när det fanns småbarn i huset och jag ville hinna klä dom i stickat, trots tidsbrist.  Medan de växte upp fanns det perioder när de vägrade bära mina alster men jag fortsatte oförtrutet. Skaffade nya bättre begagnade och mer avancerade stickmaskiner. Stickade mer till mig själv och ibland på beställning.

Något jag kan sakna på den avancerade elektroniska stickmaskin jag använder mest idag är Knittax små hakar (tror de kallas platinhakar), som trycker ner maskorna under nålarna. En lyckad effekt av det är att det går att sticka förkortade varv helt bekymmersfritt. Vill minnas att det också var enkelt att handskas med många olika färger, och då menar jag en färgfält och inte flerfärsgstickat på samma varv. Knittax är en väldigt basic maskin.

Ett exempel på  Knittax-stickat syns nedan. Tror jag gjorde den i början av 90-talet. Här har jag just använt förkortade varv i parti och minut och bara stickat trekanter, i mestadels växtfärgat ullgarn. Gjort fickor och fodrat ordentligt med vindtätt tyg. Förstår inte nu att jag hade det tålamodet, det är som att tiden var längre då.
Yngsta dottern grävde fram när hon var hemma i helgen och kan kanske tänka sig att använda den som vårjacka.4 kommentarer:

 1. Ja tänk vad man tyckte den var bra började sticka på maskin redan som mycket ung en Knittax sen blev det stickat till barnen. Nu är det datamaskiner .Ja allt blir kanske bättre o bättre. Med vänlig hälsning, UllaBritt

  SvaraRadera
 2. Okej, man får väl ta och börja sticka kavajer då. :) Underbar film.

  SvaraRadera
 3. Hej,

  Har precis köpt en Knittax och skulle behöva en konsult som hjälp och stöd.
  Det går att sticka några få maskor men så fort man provar med ett större parti blir allt fel och maskinen vill inte sticka alls utan maskorna åker av.
  Kan du vara vår räddning?

  SvaraRadera
 4. Hm, det är inte så lätt när jag inte ser själva maskinen. Kan vara trögt att börja sticka på en maskin som stått länge, behöver liksom stickas igång..
  Kanske kan det också bero på för liten maskstorlek eller för tjockt garn . Eftersom den trots allt stckar ett par maskot verkar det inte hopplöst. Kämpa på och hör gärna av dig igen!

  SvaraRadera