fredag 10 augusti 2018

Experiment i blått


Sommarens experiment med förkortade varv fortsätter. Det har blivit en rad raglantröjor, men här testar jag istället att lägga de förkortade varven utspridda i grupper över en hel tröja. Metoden liknar den jag använder till klassisk babytröja, men här får de förkortade varven bilda rader med hål, inte så dumt tycker jag. Tröjan är stickad med några trådar trådar i bomull och  lin, inget fint garn eftersom detta främst är en test. 
Så här gör jag; starta med en smal remsa (18 nålar bred), lite samma metod som i raglantröjan med volang, men denna har förkortade var som bildar små vågor på mitten. Remsan hängs upp och får bli upplägg till tröjan som stickas i sidled. 
De förkortade varven börjar redan efter 6 varv så här; *skjut bort 10 nålar vid halsen och sticka  4 varv över de återstående.  Skjut bort  ytterligare en grupp nålar och sticka 8 var över nålarna i arbetsläge, skjut tillbaka alla nålar utom de 10 mot halsen och sticka 4 v över nålarna i arbetsläge.  Sticka 6 varv över alla nålar*. Upprepa dessa omgångar med 16 förkortade varv typ tre gånger innan ärmen.
 Ärmen (efter skräpgarn) består av ett antal likadana omgångar med förkortade varv, ja och så fortsätter det runt om tills man är tillbaka mitt fram. Allt monteras direkt i maskinen, så när den plockas ner ser den ut som på bilden nedan. Tröjan blev inte perfekt, lite tight även på min slanka dotter. Men metoden är värd att utveckla. 
2 kommentarer:

  1. Men så snygg!! skulle gärna göra denna!!
    Tycker garnet är jättefint med!!

    SvaraRadera
  2. Tack Kaarina! Du kan i princip sticka den genom att följa metoden som jag knapphändigt beskriver här. Det är ju inget detaljerat mönster att följa , men det går ju att testa sig fram om man är envis. Håller med om att garnmixen blev rätt lyckad; av den består tre udda koner med billigt garn (troligen vävgarn).

    SvaraRadera