söndag 13 januari 2013

Bohus och Island inspirerar

 Vet inte om det är Bohusstickat eller Islandströjor som är ursprunget, men jag har alltid varit svag för tröjor med rundstickat ok.  I veckan såg jag bilder på fina klassiska varianter hos
 "Där framme i Ölserud" och fick lust att sticka en igen. Min senaste tröja åt det här hållet ser ut så här (helt utan elektronisk maskin och DesignaKnit denna gång). Använde grovstickningsmaskinen till de slätstickade vita delarna på bål och ärmar. Sedan handstickade jag på kanter och hela oket för hand  i mosaikstickning. Hittade på mönstret efter hand, men hade förstås en idé om hur det skulle bli. Det var en liten utmaning att få det att gå jämt ut runt om och bli lagom mycket mindre mot halsen. Jag tror att riktiga Bohus- och Islandströjor börjar vid halsen, vilket nog är ett bättre tillvägagångssätt. Ska prova det nästa gång liksom jag ska testa designsidan som jag också hittade länk till i kommentarerna på Kerstins blogg ; http://www.prjonamunstur.is

 


5 kommentarer:

  1. Supersnyggt!! Tänk att ok-ringning blir så himla klädsamt. Perfekt för strömmingsaxlar :)Fint färgval oxå. Lycka till med nästa projekt! Hälsningar från Norr

    SvaraRadera
  2. Den är verkligen jättefin. Spännande med mosaikstickning i oket. Om jag har förstått det hela rätt så var ursprunget till både islandströjan och Bohusstickat en tröja av Annichen Sibbern Böhn stickad 1930. Den stickades uppifrån och ner.
    Allt enligt http://harpahreins.com/ som har forskat i detta. Tusen tack för din länk.

    SvaraRadera
  3. Kanonsygg. Oket lägger sig så mjukt runt axlarna så det blir alltid snyggt med sådan ringning. Du har förstås stickat i Lopi från Alafoss? På 70-talet fanns det i Stockholm en liten affär i Odengatsbacken som bara sålde garner från Island. Den ägdes av isländare. Så synd att de gav upp några år senare, med dagens sticktrend hade de säkert överlevt:)

    SvaraRadera
  4. Tack för positiva och intressanta kommentarer!
    Spånnande med ursprunget till Islandströjan. Kan det finnas äldre föregångare än den ASB visade 1930? Får lust att börja stickforska - detta är så intressant!
    Min tröja är stickad i tretrådigt ullgarn från Hemslöjden. Ärvde ett parti från makens moster. Det kulörta är hemfärgat (bävar för första tvätten)
    Lopigarn har jag också i hyllorna. Var på Island för några år sen och fascinerades över att man kunde köpa så fint och billigt garn överallt, i vanliga små mataffärer till exempel. Reste hem med proppad ryggsäck.
    Minns inte affären med Islandsgarn, trots att jag bodde i Stockholm i slutet av 70-talet och var garntokig redan då!

    SvaraRadera