tisdag 8 januari 2013

DesignaKnit


Tänkte att jag skulle visa lite hur det går till att jobba i DesignaKnit, som är det dataprogram jag använder till min elektroniska SilverReed 840 (maskinen är från ungefär 2005). Köpte den begagnad på Blocket förra sommaren och då följde själva programmet, ett antal kablar och en liten kopplingslåda med.   Det är precis samma modell som fortfarande säljs och jag fick ge ungefär halva nypriset.  Programmet har jag betalat för en uppdatering av (från Dk7 till Dk8). Annars har jag inte behövt köpa till något.


 Programmet har fem huvudavdelningar;  två för design av modeller, en för design av mönster och en för interaktiv stickning (och så en för överföring av fotografier, men den berättar jag mer om en annan gång) Allra mest gillar jag att hålla på med mönsterdesign. Då kan det se ut som på bilden ovan. Programmet är väldigt lättanvänt och roligt att hålla på med just när det gäller mönster.


För design av modeller finns det två varianter i DesignaKnit. Varianten ovan är den där man konstruerar hela modellen själv. Det andra sättet är att utgå från färdiga modeller. Men det är inget för mig, dels är modellerna väldigt tråkiga och sedan fungerar båda de här avdelningarna av programmet inte särskilt användarvänligt. Det har gått väldigt trögt för mig här. Kanske för att jag fortfarande är mest bekväm med att rita modeller och beräkna själv för hand. 



När det är dags för själva stickande så kopplar man över till avdelningen för "interactive knitting" och så gäller det att se till att alla kablar och kopplingar är på plats innan man kör igång. Här hade jag väldiga problem i början. Datorn hittade inte stickmaskinen och så vidare. Jag fick konsultera en mer datakunnig bekant (Tack Malin!)
Ja, sen är det bara att köra. Vilket inte heller inte är så bara, det vet vi som varit med i svängen......

6 kommentarer:

  1. Hej! Tack för inblicken i Designa 8. Själv har jag Designa 7 men använder inte hela dess kapacitet. Interaktiv stickning har jag aldrig försökt mig på. Jag saknar nån del som gör det möjligt tror jag. Jag matar fram med hjälp av piltangenterna för hand det jag ser på skärmen, Kanske inte så smart men det funkar för mig.

    SvaraRadera
  2. Det var kul att se hur det går till. Här finns ingen Malin, så det är nog ingen idé att jag ger mej på elektroniken. Men det verkar onekligen kul.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Bibbi! Visst är det bra med teknisk support , men jag tycker inte du ska ge upp om du verkligen är intresserad . Det finns ju andra sätt- kurser till exempel .

      Radera
  3. Hej Kerstin! Intressant att det kan fungera på lite olika sätt. Det kan nog stämma att det saknas en del mellan datorn och maskinen. Min har en liten svart låda som heter "silverlink" där. Knappar du in dina mönster direkt i stickmaskinen? För du har väl också en elektronisk, fast en Brother?

    SvaraRadera
  4. Hej har själv Designa 7,undrar är det så stor skillnad på 8an. Vad får man mera av? Är det lättare att förstå ? Med vänlig hälsning, UllaBritt

    SvaraRadera
  5. UllaBritt; Dk8 finns bara på engelska men guiden som ligger i programmet är väldigt utförlig och uppdateras ofta. Det finns bra små instruktionsfilmer också. Och så kan man ångra i flera steg, vilket jag upplevde som nästan största förbättringen. Avdelningen för egen mönsterkonstruktion är mycket enklare i den här versionen. Men som helhet är Dk8 fortfarande ett ganska omständigt i just konstruktionsdelen tycker jag. Men absolut värt en uppgradering om du redan har 7:an. /Pamela

    SvaraRadera